Osakkaille annetaan ennakkotiedot yhtiökokouksessa käsiteltävistä asioista ennen yhtiökokousta.

Miksi? Yhtiökokouskutsun ja sen mukana toimitettujen liitteiden avulla osakkaat tietävät, mitä asioita ja minkälaisia päätösehdotuksia yhtiökokouksessa tullaan käsittelemään. Näin osakas voi arvioida tarvetta osallistua yhtiökokoukseen ja äänestyskäyttäytymistään.

Lain mukaan hallituksen päätösehdotukset ja tilinpäätösasiakirjat on 2 viikkoa ennen kokousta pidettävä osakkaiden nähtävänä ja pyynnöstä asiakirjoista on annettava osakkaille jäljennöksiä kulujen korvaamista vastaan (AOYL 6 luvun 22 §).

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Yhtiökokous on tärkeä foorumi myös yhtiökokoukselle kuuluvista asioista käytävälle keskustelulle ja kysymyksille. Yhtiökokouksessa hallitus, isännöitsijä ja yhtiön koko osakaskunta kohtaavat. Se, miten yhtiökokous järjestetään, voi vaikuttaa olennaisesti yhtiön yleiseen ilmapiiriin, osakkaiden ja taloyhtiön johdon välisiin suhteisiin sekä osakkaiden halukkuuteen osallistua taloyhtiön johtamiseen ja taloyhtiön kaikkeen toimintaan.

Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaat tekevät päätökset taloyhtiön tärkeimmistä asioista, kuten laajoista korjaushankkeista, tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastikkeiden ja muiden maksujen suuruudesta. Yhtiökokous valitsee myös taloyhtiön hallituksen sekä tilintarkastajan ja/ tai toiminnantarkastajan. Osakkaat päättävät yhtiökokouksessa kaikista muista asioista paitsi niistä, jotka ovat erikseen laissa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty hallitukselle tai isännöitsijälle.

Yhtiökokouksen tärkeimmät tehtävät ovat taloyhtiön hallituksen jäsenten valinta tai erottaminen sekä päätökset esimerkiksi yhtiövastikkeesta, yhtiön korjaushankkeista, lainan ottamisesta yhtiölle, hallituksen ja isännöitsijän vastuuvapaudesta ja mahdollisesta yhtiöjärjestyksen muuttamisesta. Yhtiökokous valitsee myös tilintarkastajan tai toiminnantarkastajan (alle 30 huoneiston yhtiöissä tilintarkastajan valitseminen ei ole lain mukaan pakollista).