Hallituksen tehtävänä on taloyhtiön hallinnon ja kiinteistönpidon järjestäminen yleisellä tasolla. Hallitus vastaa ja valvoo yhtiökokousten valmistelua sekä huolehtii kokouksen päätösten täytäntöönpanosta.
Hallitus ei kuitenkaan ole oikeutettu tekemään päätöksiä kaikissa yhtiötä koskevissa asioissa. Yhtiökokouksen päätös tarvitaan osaan asioista, eikä hallitus tai isännöitsijä voi itsenäisesti päättää asioista. Edellytyksenä hallituksen päätöksille on, että asiat voidaan toteuttaa yhtiökokouksen hyväksymän talousarvion puitteissa.
Yhtiöjärjestys yleensä määrää, että taloyhtiön osakkailta perittävän yhtiövastikkeen suuruudesta ja korottamisesta päättää yhtiökokous. Jos hallituksen päätöksen toimeenpano edellyttää yhtiövastikkeen korottamista tai ylimääräisen vastikkeen perimistä, on hallituksen vietävä asia yhtiökokouksen päätettäväksi.
Poikkeuksena tästä ovat kiireelliset asiat, joissa yhtiökokouksen päätöksen odottaminen aiheuttaisi yhtiön toiminnalle olennaista haittaa. Tällaisia ovat esimerkiksi lisävahinkojen estämiset tulipalojen tai vesivahinkojen osalta. Jos hallitus joutuu kiireellisessä tilanteessa tekemään päätöksen normaaliin toimivaltaansa kuulumattomassa asiassa, on perusteltua saattaa päätös jälkikäteen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi.
Hallitus valitsee ja tarvittaessa vaihtaa isännöintiyrityksen. Hallitus myös ohjaa ja valvoo isännöitsijää, joka vastaa taloyhtiön päivittäisestä toiminnasta. Hallituksen tehtävänä on myös kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan järjestäminen, tilinpäätöksen laatiminen ja allekirjoittaminen yhdessä isännöitsijän kanssa sekä yhtiön edustaminen. Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.
Hallituksen jäsen valitaan tavallisesti yhtiökokouksen toimesta. Jäsenen kausi alkaa täten siitä yhtiökokouksesta, jolloin hänet on tehtävään valittu, ja päättyy seuraavaan yhtiökokoukseen, jossa valitaan uuden hallituksen jäsenet. Näin määrätään AOYL 7 luvun 11 §:ssa. Laissa on myös merkintä, että yhtiökokouksessa voidaan määrätä lyhyemmästä (määräaikaisesta) tai toistaiseksi voimassa olevasta toimikaudesta hallituksen jäsenelle. Lain 11 §:n 2 momentin mukaan voi entinen hallituksen jäsen kuitenkin kutsua yhtiökokouksen koolle, jos hänellä on syytä olettaa, ettei muita hallituksen jäseniä ole enää.
Jos esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä on poikkeava säännös, tulee hallitukseen valita ainakin yksi jäsen. Lain mukaan, mikäli hallituksessa on vähemmän kuin kolme jäsentä, täytyy hallitukseen kuulua myös varajäsen.
Taloyhtiön isännöitsijä voi olla hallituksen puheenjohtajana vain, jos kaikki osakkeenomistajat suostuvat siihen tai yhtiöjärjestyksessä on tästä määräys.
Kommentoi aihetta...