Jätehuolto ja lajittelu
Jätehuolto on tärkeä osa asumista. Tarkista taloyhtiösi ohjeet jätehuollon ja lajittelun suhteen. Yleensä taloyhtiöllä on omat jätteenkeräyspisteet ja ohjeet siitä, miten jätteet tulee lajitella.

Uusi jätelaki astui voimaan heinäkuussa 2021. Muutokset jätteiden keräyksessä ja kuljetuksissa toteutuvat vähitellen siirtymäajan puitteissa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uusi jätelaki on tuonut taloyhtiölle ja asukkaille uusia velvoitteita lajitteluun. Sen mukaan kaikissa yli viiden huoneiston taloyhtiöissä taajamissa on oltava jätepiste, jossa lajitellaan erikseen sekajäte, biojäte, kartonki-, muovi-, metalli- sekä lasipakkaukset. Tämän lisäksi tiheästi asutuilla alueilla biojäte on lajiteltava biojäteastiaan tai kompostoriin. Kuntien tehtävä on huolehtia jätekuljetuksista.

Lasin kierrätys
Lasin kierrätykseen voi laittaa kaikki tyhjät ja puhtaat värilliset ja kirkkaat lasipullot ja -purkit. Lasin kierrätykseen eivät kuulu kristalli, posliini, keramiikka, ikkunalasi, autojen tuulilasit, hehkulamput, pullojen korkit ja kannet, lämpölasi tai peililasi. 

Tyhjennä ja huuhtele lasin kierrätykseen toimitettavat lasipurkit ja -pullot ennen keräysastiaan laittamista. Poista purkeista ja pulloista myös metalli- ja muoviosat, kannet ja korkit. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa välttämättä.

Metallinkeräys
Metallin kierrätykseen voi lajitella kaikki säilyketölkit ja metallipurkit, alumiinivuoat ja -foliot, kattilat ja paistinpannut, metallikannet, kruunu- ja kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, tyhjät ja paineettomat aerosolipullot sekä tyhjät alumiinituubit korkit irrotettuina. 

Metalliset ruokapakkaukset kannattaa tyhjentää ja huuhdella. Säilyketölkit ja -purkit puolestaan kannattaa litistää tai latoa sisäkkäin, jolloin säästyy tilaa. 

Metallin kierrätykseen eivät kuulu paristot tai muut vaaralliset jätteet, kaapelit ja muut sähkö- ja elektroniikkaromut. Metallinkeräykseen ei kuulu myöskään suurikokoinen metalliromu, joka ei mahdu astiaan.

Muovinkeräys
Muovinkeräykseen saa laittaa elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset. Muovinkeräykseen kuuluu myös pesuaine- ja shampoopakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit, muovikassit, -pussit ja -kääreet. 

Tarvittaessa pyyhi tai huuhtaise tyhjät muovipakkaukset kylmällä vedellä ja anna kuivua. Irrota korkit, kannet ja suojakalvot erilleen, sillä ne ovat usein eri muovilaatua – tämä helpottaa muovien koneellista lajittelua. Pakkaukset voi löyhästi pakata muovikassiin ja laittaa kassissa muovin kierrätykseen.

Muovinkeräykseen ei saa laittaa erityisen likaisia muovipakkauksia, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Valmiit muovituotteet, kuten lautaset, pulkat tai lelut, eivät myöskään kuulu muovinkeräykseen. Muovinkeräykseen ei saa laittaa biohajoavia pakkauksia, vaan ne tulee laittaa kompostiin tai sekajätteeseen. Muovinkeräykseen eivät kuulu myöskään muovi-ikkunalla varustetut kartonki- tai paperipakkaukset, vaan ne kuuluvat puolestaan kartonginkeräykseen.

Paperinkeräys
Paperinkeräykseen kuuluu kaikki postiluukusta tuleva paperi eli sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet, kopiopaperit ja tulosteet, uusiopaperi ja kirjekuoret. Lehdistä ja mainoksista on syytä poistaa mahdolliset muovikääreet. Ikkunalliset kirjekuoret voi laittaa paperin keräykseen sellaisenaan, ikkunoita ei tarvitse poistaa. 

Paperinkeräykseen eivät kuulu kirjat, jäljentävät paperit, salassa pidettävät paperit, kopiopapereiden kääreet, alumiini- tai vahapintaiset paperit, lahja- ja käärepaperit, paperikassit, pahvit, kartongit tai muovit.

Kartongin kierrätys
Kartongin kierrätykseen kuuluvat puhtaat ja litistetyt kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset ja tölkit, aaltopahvi, munakennot, kartonkiset kertakäyttöastiat, paperikassit ja -pussit ja paperirullien hylsyt. Kartongin kierrätykseen voi lajitella myös huuhdellut ja valutetut alumiinivuoratut maito- ja mehutölkit sekä pahvilaatikot, joista ei tarvitse poistaa teippejä, etikettejä tai hakasia. 

Puhdista kierrätettävät kartongit ennen kuin viet ne kierrätysastiaan. Kartonkipakkaukset kannattaa myös litistää ja pakata sisäkkäin, jolloin keräysastiaan mahtuu mahdollisimman paljon kartonkia.

Biojätteen kierrätys
Biojätteeseen voit lajitella kaikki kompostoituvat jätteet, kuten hedelmien, vihannesten ja juuresten kuoret, ruuantähteet, pilaantuneet ja kuivuneet elintarvikkeet, suodatinpaperit poroineen, talouspaperit ja paperiset lautasliinat, munakennot, kasvinosat ja kuihtuneet kukat, kalanruodot ja luut sekä puiset aterimet ja hammastikut. 

Biojätteeseen eivät kuulu nesteet, maito- ja mehutölkit, muovituotteet ja -pakkaukset, lasi, metallit ja foliot, purukumi, tuhka, tupakantumpit, imurin pölypussit, biohajoavat vaipat ja terveyssiteet, eläinten jätökset, kumi tai tekstiilijäteet. Myöskään multaa tai hiekkaa ei tule laittaa biojätteeseen. Jätehuollon tyhjentämään astiaan puutarhajätettä ei saa laittaa, vaan se tulee toimittaa jäteasemalle.

Sekajätteen keräys
Kun jätteestä on lajiteltu erilleen hyötykäyttöön sopivat jätteet ja vaaralliset jätteet, jää jäljelle sekajäte. Sekajätettä ovat esimerkiksi likaantuneet muovituotteet, -pakkaukset ja styroksit, likaantuneet paperit, kartongit ja pahvit, käytetyt hygieniatuotteet, kuten vaipat ja terveyssiteet, siivousjätteet ja pölypussit, PVC-muovi, kuten suojakäsineet, muovikansiot ja -taskut, tuhka (kylmä ja kytemätön tuhka tiiviissä astiassa), tupakantumpit, lasikuitu, alumiinia sisältävä materiaali (kahvipaketit, foliovuoratut sipsipussit), tekstiilijätteet, nahka, kumi ja lasikuitu, puupohjaiset jätteet, tussit, kuulakärkikynät, ikkunalasi, peililasi, posliini, keramiikka ja kristalli (pakkaa huolellisesti, jotta vältetään tapaturmat).